Eerste hulp aan kinderen (EHaK)

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Weet jij hoe je moet helpen?

Wist je dat een jong kind minder snel de handjes van een heet voorwerp wegtrekt, of dat een jong kind zichzelf minder goed kan opvangen bij vallen? De kans op ongelukken met kinderen is groter omdat hun reflexen nog niet zo goed zijn ontwikkeld als volwassenen.  Wanneer een kind iets overkomt is dat vaak ingrijpender dan wanneer een volwassenen iets overkomt. Weet jij als gastouder, opa of oma, of ander familielid wat je moet doen als een kind iets overkomt? De cursus Eerste Hulp aan Kinderen (EHaK) leert je alles wat je moet weten en kunnen om verantwoord eerstehulp te verlenen aan (jonge) kinderen.

De cursus Eerste Hulp aan Kinderen (EHaK) is geschikt voor iedereen boven de 16 jaar die voorbereid wil zijn om eerste hulp te kunnen verlenen aan kinderen wanneer dat nodig is en wil weten hoe te handelen als er (nog) geen professionele hulpverlening aanwezig is. Dit certificaat is in de meeste gevallen gewenst of zelfs verplicht voor werknemers in de kinderdagopvang (crèches, BSO, gastouders). Daarnaast is het voor ouders en opa’s en oma’s altijd handig om te weten wat te doen als jouw eigen (klein)kind iets overkomt.

In de cursus Eerste Hulp aan Kinderen leer je alle kennis en handelingen om verantwoord eerste hulp te kunnen verlenen aan kinderen. Dit volgens de richtlijnen van Het Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van Het Oranje Kruis. Gedurende de cursus worden de verschillende onderdelen “getoetst” door de instructeur. Als alle onderdelen positief zijn afgerond kan het certificaat worden aangevraagd. Zijn bepaalde onderdelen nog niet voldoende, kan in overleg een onafhankelijk examen worden aangevraagd. Met dit certificaat ben je verzekerd van de kennis en kunde die nodig is als eerstehulpverlener aan kinderen.

Tijdens deze cursus leer je niet alleen de levensreddende handelingen, zoals bijvoorbeeld reanimeren, het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED), de stabiele zijligging of het verhelpen van een verslikking. Daarnaast leer je ook de eerste hulp handelingen die je kunt uitvoeren bij een ziekte of letsel/verwonding van een kind. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verbinden van (hevig bloedende)wonden, het koelen van brandwonden of het verhelpen van een voorwerp in de neus. Ook het herkennen van kinderziektes is een belangrijk onderdeel van de cursus. De inhoud van de cursus is volledig afgestemd op de landelijke eisen van Het Oranje Kruis.

In een tijdsbestek van 3 dagen leer je alle kennis en kunde om je Certificaat Eerste Hulp aan Kinderen van Het Oranje Kruis te behalen. Gedurende de cursus sluit je onderdelen af. Zo heb je als het goed is aan het eind van de 3 dagen je certificaat behaald.

Na behalen van de cursus EHBO ben jij in het bezit van:

 • Certificaat Eerste hulp aan Kinderen (EHaK) – Oranje Kruis
 • Incl. module stop de bloeding (verplicht per 2021)
 • Certificaat Reanimatie kinderen (PBLS) – NRR

In het kort

 • Duur
  3 dagen
 • Aantal deelnemers
  6-12
 • Locatie
  in overleg
 • Tijd & datum
  in overleg

EHBO cursus op maat

Voor mensen met beroepen in specifieke vakgebieden doen we graag wat extra’s. Door te kiezen voor de op maat module kunnen we ook extra aandacht besteden aan specifieke handelingen. Ook deze cursus op maat wordt gegeven volgens de richtlijnen van het Oranje Kruis, hierdoor ben je als eerste hulpverlener dan ook breed inzetbaar. Wij begrijpen dat het fijn is om soms wat extra aandacht te besteden aan bijvoorbeeld brandwonden of verstuikingen wanneer het risico hierop voor uw kind of leerling groter is. We gaan graag samen in overleg om de theorie en praktijk nog beter af te stemmen op jouw wensen.

Heb je vragen over de cursus Eerste hulp aan Kinderen?

Stel ze gerust! Wij helpen je graag verder. Laat een terugbelverzoek achter of stuur ons een e-mail.

Vrijblijvende offerte aanvragen


  Terugbelverzoek